Het Euro-Toques verhaal begon voor Erika Vanvuchelen eind 2020.
Euro-Toques is een internationale culinaire vereniging van ambachtelijk werkende chef-koks die het gebruik van nationale ambachtelijke producten in de keuken hoog in het vaandel dragen,dit om een transparante keuken naar de consument te garanderen.
Alle Euro-Toques leden werken volgens de code van eer,de vereniging is opgericht door Baron Pierre Romeyer en Paul Bocuse.
Het verbaast dus niet dat Erika Vanvuchelen als zowel gediplomeerd kok en bakker met als specialisatie speculaasbakkerij deze waarden hoog op de agenda plaatst. Bovendien is ze ook als streekproducent lid van Straffe streek VZW streekproducten Vlaams Brabant alsook van Streekproduct.be.
Erika Vanvuchelen is ook de allereerste erkende ambachtsvrouw van het Vlaams Gewest erkend door de FOD Economie.
Met andere woorden : met het ene been op het ene veld,met het andere been op het andere veld.
Ondanks dat streekproducten sinds een aantal jaren terug in de lift zitten voelde Erika dat er meer nodig was : producent en chefs korter bij elkaar brengen alsook collega streekproducenten ondersteunen.
Dat maakt dat Erika toetrad als werkend lid in 2021,in 2022 Vlaams Euro Toques ambassadrice en raadslid werd en sinds 2024 Co-Presidente Euro-Toques België.
In dat kader gaat Erika vaak op bezoek in het werkveld om naar de nodige bekommernissen te luisteren en mee te denken én wordt ze hier en daar in de bloemetjes gezet.
⇓ Bij deze : a trip down memory lane (erkenningen en verwezelijkingen van recent naar oud) ⇓
Het laatste weekend van oktober ging het jaarlijkse Ceuco-congres door. Ceuco (Conseil EUropéen des COnfréries Enogastronomique) is de overkoepelende Europese raad van enogastronomische organisaties die strijden voor het behoud van traditionele nationale bereidingen en specialiteiten. Dit gaat ieder jaar in een ander gastland en stad door. Dit jaar in Spanje, Castellón.
Naar jaarlijkse gewoonte worden er dan ook de prestigieuze Aurum award of excellente uitgereikt in verschillende categorieën. Voor de categorie “Best traditional pastry master” viel België in de prijzen met ambachtelijk speculaasmaker Erika Vanvuchelen uit Grazen.
Erika Vanvuchelen: “Als ambachtelijk speculaasmaker trachten we dagelijks het erfgoed speculaas een podium geven in de hedendaagse technieken van anno 2023. Want dat is waar we met ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen voor staan; speculaas volgens traditionele recepturen aanbieden naar de wensen van de mensen van nu, gepersonaliseerd met behulp van 3D printing. Het is een hele eer deze aurum in ontvangst te mogen nemen, want deze onderscheiding is ook een mooie erkenning voor onze Belgische bakkerijsector in het algemeen. België is een echt typisch gebak-land met vele regionale bakkersspecialiteiten zoals bijvoorbeeld speculaas en dat terwijl er helaas iedere week 2 bakkers de deuren sluiten. Dit is tevens ook de reden waarom ik me ook engageer bij ons in België bij Euro Toques als regionaal voorzitter: voor het promoten en beschermen van onze nationale producten en specialiteiten.”
De award-ceremonie werd afgesloten met een grootse degustatie van de verschillende deelnemende landen en uiteraard was hét Belgische product dat te proeven was de ambachtelijke speculaas uit Grazen.
Bron : www.straffestreek.be
Op Zaterdag 29 April 2023 werd Erika Vanvuchelen opgenomen in de confrerie als Jonkvrouw Honoris Causa.
Dit omwillen van haar persoonlijke bijdrage in het fruitgebeuren,sinds het Russisch fruitboycot van 2014 bak de speculaasbakkerij appelspeculaas en perenbrood op gepaste tijdsstippen.
Op zondag 5 Maart 2023 werd Erika Vanvuchelen alszijnde ambachtelijke speculaasbakker en lid van Euro Toques België opgenomen als compagnon d’honneur bij de Compagnons du Witloof.
Deze vereniging promoot het Brussels witloof door allerlei initiatieven groot en klein,kortom het was een prachtige witloof-hoogdag vol culinair genot!
Een mooie erkenning voor speculaasbakker Erika Vanvuchelen.
Deze Academie brengt professionele koks, banketbakkers, chocolatiers, ijsmakers en nu ook speculaasbakkers bij elkaar. De kernwaarden zijn authenticiteit, verwerking van verse producten en lokale culinaire bereidingen.
Op 28 Januari volgde de eerste erkenning van het jaar 2023. Toen waren we te gast in het prachtige stadhuis van Brussel op uitnodiging van de Orde van Gambrinus. Erika Vanvuchelen werd hier opgenomen als Membre d’honneur. De Orde van Gambrinus promoot de Brusselse bieren.
Suikertante in de Confrérie van de Tantes en Nonkels van Valeir. De Confrérie promoot de lokale producten uit Gavere waaronder uiteraard de befaamde Valeir-koekjes.
Erika Vanvuchelen werd geintroniseerd als ambachtelijke speculaasbakker en raadslid van Euro Toques België.
Afgelopen zaterdag 27 Augustus was het weer zo ver,het kapittel van de Confrérie van de roze olifant van de Huyghe brouwerij. Na een lange coronapauze was het weer de hoogdag voor de befaamde bieren uit Melle.
Verscheidene prominenten en verdienstelijke mensen alsook horeca gerelateerden werden in de bloemetjes gezet met een intronisatie tot de orde.
Voor Euro Toques Belgium was Erika Vanvuchelen aanwezig en ze werd ook geïntroniseerd.
Hiermee laten we graag zien dat we lokale specialiteiten een warm hart toedragen.
Op 21 September 2021 kwam de spreekwoordelijke kers op de taart. De molentjes speculaas kreeg van de commissie van de VLAM – Streekproduct.be de officiele Vlaamse erkenning als streekproduct. Hiermee is de Molentjes speculaas dus officieel erkend alszijnde Belgische speculaas.
Juli 2021 was het zo ver,Erika Vanvuchelen had haar erkenning inmiddels 5 jaar op zak en werd zoals gebruikelijk opnieuw beoordeeld door de commissie Ambachten van de FOD Economie en middenstand. De commissie was unaniem akkoord met de verlenging waardoor Erika nog steeds de allereerste erkende ambacht is van het Vlaams gewest en inmiddels ook het allereerste verlengde dossier.
Op zondag 13 Juni werd Erika Vanvuchelen geintroniseerd tot Dame de la Châine bij de gastronomische confrerie Châine Des Rôtisseurs.
Deze confrerie nodigt liefhebbers van gastronomie,lekker eten en goede wijnen uit om de waarden van uitmuntendheid en broederschap te delen die ons verenigen in het voortbestaan van grote culinaire tradities.
Het onderscheidende karakter ligt in het samenkomen van amateurs en professionals van over de hele wereld,of het nu hoteliers,restaurants,chefs of sommeliers zijn,rond de waardering van een goede keuken.
Meer info: https://www.chaine-des-rotisseurs.be/
In April 2021 werd zaakvoerster Erika Vanvuchelen Lid van Euro-Toques en kreeg ze tevens ook de erkenning van Euro-Toque Chef.
Euro-Toques is de Europese vereniging van ambachtelijke koks onder het motto : Onze lobby is het product!
Tevens ook ineens de visie waar ook Erika voor staat,als jarenlang lid van onder andere Straffe streek VZW weet Erika als geen ander dat de liefde voor lokale producten en ermee werken de sleutel tot succes is voor de gehele voedselketen.
Meer info over Euro-Toques en de werking hiervan kan u terugvinden op https://www.eurotoques.be/
In de zomer van 2020,in volle covid tijden,haalde zaakvoerster Erika Vanvuchelen zowaar de finale van de wedstrijd Korte Keten kop 2020 in de Provincie Vlaams Brabant.
Met deze wedstrijd zet de Provincie Vlaams Brabant jaarlijks verdienstelijke streek en hoeve producenten in de kijker.
Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen gaat ervoor! Na vorig jaar de Vlaams Brabantse erkenning van de Grazense speculaas én dit jaar de Vlaams Brabants Streekproduct erkenningen van de speltspeculaas, de Grazense amandelspeculaas, de appelspeculaas en het perenbrood werd Erika ook nog eens geïntroniseerd als officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers. Dat eerbetoon heeft ze te danken aan haar perenbrood en appelspeculaas.
2019 start mooi,namelijk met 4 nieuwe erkenningen. Zowel de Grazense amandel speculaas,Spelt Speculaas,Perenbrood en Appelspeculaas dragen sinds Januari 2019 het Erkend Vlaams Brabants streekproduct label!
Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen werd door een kinderjury unaniem verkozen tot ‘meest kindvriendelijk hoeveproduct 2018’. Deze erkenning werd overhandigd door Jordy Geuens van De Kleine Chef samen met KVLV. Deze wedstrijd werd georganiseerd tijdens het jaarlijks evenement “Hoeve-Proeve” in Kortenaken.
Sinds 2006 heeft de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker als doel kwaliteitsvolle ambachtslieden in de kijker te zetten, de ambachtelijke sector bekend te maken bij het grote publiek en jongeren warm te maken voor deze beroepen.
Elk jaar selecteert het comité 10 laureaten, dé 10 ambassadeurs van de ambachtelijke sector.
Deze ambachtslieden worden geselecteerd voor de kwaliteit van hun product, maar eveneens voor hun afgelegd parcours.
Dit jaar is Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen 1 van de Laureaten. Dit resulteerde in een 2e Plaats Nationaal voor de publieksprijs + 1e plaats Vlaams Gewest voor de publieksprijs.
Het sociaal statuut van de zelfstandigen bestaat 50 jaar. Voor die gelegenheid werden er vijftig ambassadeurs gekozen. Erika Vanvuchelen, erkend ambachtsvrouw,speculaasmaakster uit Grazen en voorvechter voor het sociaal statuut van zelfstandigen te verbeteren is er een van.
Erika is ontzettend fier dat ze mee het gezicht kan zijn. Zaakvoerster Erika is zelf een chronisch zieke zelfstandige dus is het sociaal statuut voor haar persoonlijk van essentieel belang
Daarbovenop mochten ook 11 van de 50 ambassadeurs een rondetafelgesprek aangaan met Koning Filip. Na afloop mocht een mand speculaas als bedankje voor het gesprek niet ontbreken.
Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen krijgt het label van “Erkend Vlaams Brabants streekproduct”
toegekend voor de Grazense Speculaas.
Een prachtige erkenning dat het streekproducten gebeuren in de zaak nog meer in de kijker zet!
Erika Vanvuchelen,gelauwerd speculaasbakkerin uit Grazen,is in het stadhuis te Hasselt geridderd in de Orde van de Hasseltse speculaas. Dit omwille van haar grote bijdrage in het speculaasgebeuren aan de andere kant van de provinciegrens.
Bakkerij Vanvuchelen behaalde als eerste een certificaat van erkende ambachtelijke onderneming in het hele Vlaams Gewest. Het certificaat werd uitgereikt door minister Willy Borsus.
Bakkerij Vanvuchelen is een jong bedrijf geleid door Erika vanvuchelen. Vanvuchelen bakt sinds kort geen brood meer maar heerlijke ambachtelijke speculaas. Dé specialiteit van het huis is de Grazense Speculaas: een stevige klomp speculaas met een uitgesproken smaak en karakter, recht uit het veld. Dat assortiment vullen zij verder aan met: – Appelspeculaas – Speltspeculaas – krokante speculaas – Personalisatie voor bedrijven en horeca. De bakkerij schuimt wekelijks markten af en is gespecialiseerd in klein- en groothandel. Verder maken ze in het seizoen (eind augustus tot eind november) ook nog het alom gekende perenbrood.
Erika was erop gebrand om de erkenning als ambachtsman in de wacht te slepen: “Om het aan te vragen moest ik een uitgebreid dossier indienen. Op de dag van de beoordeling ervan mijn dossier ben ik mijn kandidatuur in Brussel gaan verdedigen. In een gesprek van een kwartier kreeg ik onder meer vragen over het gebruik van ingrediënten, mijn manier van werken, de verkoopskanalen enzovoort. In mijn voordeel speelde alvast dat ik al het keurmerk van ‘Handmade in Belgium’ van Unizo had behaald.”
Een prijs is aan de erkenning niet verbonden. Wel krijgen de erkende ambachtslui stickers met het officiële logo en de digitale versie ervan voor publicitair materiaal. Erika heeft als eerste in Vlaanderen haar getuigschrift gekregen.
Bron : www.handmadeinbelgium.com
Nadat Erika met haar handgemaakte speculazen de harten stalen van consumenten in Vlaams brabant en Limburg was ook Nederland aan de beurt. Tijdens de nationale speculaaskeuring 2016 te Nieuwegein behaald Erika Vanvuchelen met haar Spelt speculaas een goede score van 7,08 op 10. Dit resulteerde ook dat Erika Vanvuchelen als enige gecertificeerde Belgische speculaasbakkerij uit de wedstrijd kwam
Een jury van ondernemers en experten kent het Handmade In Belgium label toe. Enkel wie aan de strikte criteria voldoet, komt in aanmerking. Vakmanschap herleeft en daar werkt UNIZO aan mee.
Gespecialiseerde trendbureaus spreken van een heropleving van het respect voor handwerk bij de jongere generatie. Ambacht 2.0. noemen ze het. Unizo noemt het vanaf nu Handmade In Belgium. In het Engels, inderdaad. Op vraag van onze ondernemers die internationaal zaken doen.
Bakkerij Vanvuchelen mocht op haar beurt het HIB Label in handen nemen.
September 2015 was het zo ver,de eerste broodkeuring voor Bakkerij Vanvuchelen. Zoekend naar die ene fout die niet werd gevonden resulteerde dit in een gouden certificaat.