Belgische speculaas verovert de wereld

maart 9, 2024 door Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen

Zal het Biscoff koekje een “Belgisch bier” effect hebben op de ambachtelijke Belgische speculaas?

“Belgisch bier”-effect?

Wat bedoelen we met het “Belgisch bier” effect? Wanneer een grote speler extra investeert in een product met een lokaal verhaal heeft dit ook een meerwaarde voor de kleinere producenten. Zo konden de kleinere brouwers meesurfen op het succes van de wereldwijde promotie voor Belgisch bier. Meer nog, echte bierliefhebbers gingen op zoek naar de authentieke Belgische bieren en traditionele biertypes. Dit resulteerde in een mooi exportverhaal voor vele Belgische brouwers en een trendy item bij Toerisme Vlaanderen.

Biscuits from Belgium

Het verhaal van het Biscoff koekje is prachtig, we vonden het terug in De Tijd bij de Weekend must-reads van 10 februari 2024. 

Het begon met toeval: midden jaren 1980, op een beurs, ontdekte een Amerikaanse voedingsdistributeur de Lotus Speculoos, ‘The best cookie in the world’, zei hij. ‘I am gonna sell it to the airlines.’’ Delta Airlines kwam aan boord, het koekje kende veel succes maar er werd niet geïnvesteerd in meer export. Tot men in 2015 besliste om het merk Biscoff verder uit te bouwen tot het gigantische succes van vandaag. 

Een kans voor de traditionele speculaasbakkers

Export zal niet meteen  binnen het bereik liggen van de kleinere speculaasbakkers, maar we kunnen er wel voor zorgen dat toeristen de verschillende traditionele speculazen ontdekken.  Laat ons zelf al starten met gasten te verwennen met een streekspeculaas! En ook hier kan toerisme samen met horeca een belangrijke rol spelen door de ambachtelijk speculazen onder de aandacht te brengen van bezoekers of te serveren bij het ontbijt, bij de koffie of in een dessert.

Erika Vanvuchelen zette alvast de eerste internationale stappen door deel te nemen aan de Ceuco-award 2023, een Europese gastronomische erkenning voor horeca en ambachtelijke producten. Ze stelde er haar traditionele speculazen voor die duidelijk in de smaak vielen want Erika kreeg de prijs van “Best traditional pastry master” !

Bron : https://www.streekproduct.be/weetjes/belgische-speculaas-verovert-de-wereld

Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen
Masters in speculaas

Orsmaelstraat 12 B
3450 Grazen
+32496953711
Ondnr. BE0544871962

Openingsuren

Maandag Gesloten
Dinsdag Op Afspraak
Woensdag Op Afspraak
Donderdag Op Afspraak
Vrijdag Op Afspraak
Zaterdag Op Afspraak
Zondag Op Afspraak
Feestdag Op Afspraak
Afhalen steeds mogelijk op afspraak,gelieve uw bestelling van tevoren door te geven. U kan het huidige up to date assortiment raadplegen op www.speculaaswebshop.be