In the Picture : erkenningen,verwezenlijkingen, acties en pers.

volgorde : Van heden tot begin

januari 19, 2019 door Grazense speculaas

28) Compagnon d’Honneur – Les Compagnons du witloof – 2023

Op zondag 5 Maart werd Erika Vanvuchelen alszijnde ambachtelijke speculaasbakker en lid van Euro Toques België opgenomen als compagnon d’honneur bij de Compagnons du Witloof.

Deze vereniging promoot het Brussels witloof door allerlei initiatieven groot en klein,kortom het was een prachtige witloof-hoogdag vol culinair genot !

—–

27) Membre Auditeur Académie culinaire de France. – 2023

Een mooie erkenning voor speculaasbakker Erika.
Deze Academie brengt professionele koks, banketbakkers, chocolatiers, ijsmakers en nu ook speculaasbakkers bij elkaar. De kernwaarden zijn authenticiteit, verwerking van verse producten en lokale culinaire bereidingen.
—–

26) Membre D’Honneur bij de Orde van Gambrinus te Brussel. – 2023

op 28 Januari volgde de eerste erkenning van het jaar 2023. Toen waren we te gast in het prachtige stadhuis van Brussel op uitnodiging van de Orde van Gambrinus. Erika Vanvuchelen werd hier opgenomen als Membre d’honneur. De Orde van Gambrinus promoot de Brusselse bieren.

—–

25) Suikertante van Valeir ! – 2022

Suikertante in de Confrérie van de Tantes en Nonkels van Valeir. De Confrérie promoot de lokale producten uit Gavere waaronder uiteraard de befaamde Valeir-koekjes.

Erika Vanvuchelen werd geintroniseerd als ambachtelijke speculaasbakker en raadslid van Euro Toques België.

—–

24) Ere-Jonkvrouw in de Confrérie van de Roze olifant. – 2022

Afgelopen zaterdag 27 Augustus was het weer zo ver,het kapittel van de Confrérie van de roze olifant van de Huyghe brouwerij.
Na een lange coronapauze was het weer de hoogdag voor de befaamde bieren uit Melle.
Verscheidene prominenten en verdienstelijke mensen alsook horeca gerelateerden werden in de bloemetjes gezet met een intronisatie tot de orde.
Voor Euro Toques Belgium was Erika Vanvuchelen aanwezig en ze werd ook geïntroniseerd.
Hiermee laten we graag zien dat we lokale specialiteiten een warm hart toedragen.
—–

23) Erkenning VLAM – Streekproduct.be – 2021

Op 21 September 2021 kwam de spreekwoordelijke kers op de taart. De molentjes speculaas kreeg van de commissie van de VLAM – Streekproduct.be de officiele Vlaamse erkenning als streekproduct. Hiermee is de Molentjes speculaas dus officieel erkend alszijnde Belgische speculaas.

—–

22) Verlenging van erkenning 1e Erkend Ambacht in het Vlaams gewest. – 2021

Juli 2021 was het zo ver,Erika Vanvuchelen had haar erkenning inmiddels 5 jaar op zak en werd zoals gebruikelijk opnieuw beoordeeld door de commissie Ambachten van de FOD Economie en middenstand. De commissie was unaniem akkoord met de verlenging waardoor Erika nog steeds de allereerste erkende ambacht is van het Vlaams gewest en inmiddels ook het allereerste verlengde dossier.

—–

19,20,21) Erkend Vlaams Brabant Streekproduct – Label voor volgende producten : Speculaas op maat,Grazense sinterklaas en suikervrije Speculaas – 2021

—–

18) Dame de la Châine,Châine Des Rôtisseurs – 2021

Op zondag 13 Juni werd Erika Vanvuchelen geintroniseerd tot Dame de la Châine bij de gastronomische confrerie Châine Des Rôtisseurs.

Deze confrerie nodigt liefhebbers van gastronomie,lekker eten en goede wijnen uit om de waarden van uitmuntendheid en broederschap te delen die ons verenigen in het voortbestaan van grote culinaire tradities.

Het onderscheidende karakter ligt in het samenkomen van amateurs en professionals van over de hele wereld,of het nu hoteliers,restaurants,chefs of sommeliers zijn,rond de waardering van een goede keuken.

Meer info : https://www.chaine-des-rotisseurs.be/

—–

17) Euro-Toques Chef – 2021

In April 2021 werd zaakvoerster Erika Vanvuchelen Lid van Euro-Toques en kreeg ze tevens ook de erkenning van Euro-Toque Chef.

Euro-Toques is de Europese vereniging van ambachtelijke koks onder het motto : Onze lobby is het product!

Tevens ook ineens de visie waar ook Erika voor staat,als jarenlang lid van onder andere Straffe streek VZW weet Erika als geen ander dat de liefde voor lokale producten en ermee werken de sleutel tot succes is voor de gehele voedselketen.

Meer info over Euro-Toques en de werking hiervan kan u terugvinden op https://www.eurotoques.be/

—–

16) Laureaat Korte Keten Kop Vlaams Brabant – 2020

In de zomer van 2020,in volle covid tijden,haalde zaakvoerster Erika Vanvuchelen zowaar de finale van de wedstrijd Korte Keten kop 2020 in de Provincie Vlaams Brabant.

Met deze wedstrijd zet de Provincie Vlaams Brabant jaarlijks verdienstelijke streek en hoeve producenten in de kijker.

—–

15) Belgisch pionier in speculaas op maat – Specustomize

www.specustomize.be

—–

14) Officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers – 2019

Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen gaat ervoor! Na vorig jaar de Vlaams Brabantse erkenning van de Grazense speculaas én dit jaar de Vlaams Brabants Streekproduct erkenningen van de speltspeculaas, de Grazense amandelspeculaas, de appelspeculaas en het perenbrood werd Erika ook nog eens geïntroniseerd als officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers. Dat eerbetoon heeft ze te danken aan haar perenbrood en appelspeculaas.

—–

10 + 11 + 12 + 13) Erkend Vlaams Brabant Streekproduct – Label voor het Perenbrood,Appelspeculaas,Spelt Speculaas en Grazense Amandel Speculaas – 2019

2019 start mooi,namelijk met 4 nieuwe erkenningen. Zowel de Grazense amandel speculaas,Spelt Speculaas,Perenbrood en Appelspeculaas dragen sinds Januari 2019 het Erkend Vlaams Brabants streekproduct label !

—–

9) Meest kindvriendelijke hoeveproduct – 2018

Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen werd door een kinderjury unaniem verkozen tot ‘meest kindvriendelijk hoeveproduct 2018’. Deze erkenning werd overhandigd door Jordy Geuens van De Kleine Chef samen met KVLV. Deze wedstrijd werd georganiseerd tijdens het jaarlijks evenement “Hoeve-Proeve” in Kortenaken.

—–

8) Ambacht in de kijker 2018 – Laureaat + 2e plaats Nationaal publieksprijs + 1e plaats Vlaams Gewest publieksprijs – 2018

Sinds 2006 heeft de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker als doel kwaliteitsvolle ambachtslieden in de kijker te zetten, de ambachtelijke sector bekend te maken bij het grote publiek en jongeren warm te maken voor deze beroepen.

Elk jaar selecteert het comité 10 laureaten, dé 10 ambassadeurs van de ambachtelijke sector.

Deze ambachtslieden worden geselecteerd voor de kwaliteit van hun product, maar eveneens voor hun afgelegd parcours.

Dit jaar is Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen 1 van de Laureaten. Dit resulteerde in een 2e Plaats Nationaal voor de publieksprijs + 1e plaats Vlaams Gewest voor de publieksprijs.

—–

7) Ambassadeur Happy Indepedents Year RSVZ – 50 jaar sociale zekerheid – 2018

Het sociaal statuut van de zelfstandigen bestaat 50 jaar. Voor die gelegenheid werden er vijftig ambassadeurs gekozen. Erika Vanvuchelen, erkend ambachtsvrouw,speculaasmaakster uit Grazen en voorvechter voor het sociaal statuut van zelfstandigen te verbeteren is er een van.

Erika is ontzettend fier dat ze mee het gezicht kan zijn. Zaakvoerster Erika is zelf een chronisch zieke zelfstandige dus is het sociaal statuut voor haar persoonlijk van essentieel belang

Daarbovenop mochten ook 11 van de 50 ambassadeurs een rondetafelgesprek aangaan met Koning Filip. Na afloop mocht een mand speculaas als bedankje voor het gesprek niet ontbreken.

—–

6) Erkend Vlaams Brabants Streekproduct – Label voor de Grazense Speculaas – 2018

Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen krijgt het label van “Erkend Vlaams Brabants streekproduct”

toegekend voor de Grazense Speculaas.

Een prachtige erkenning dat het streekproducten gebeuren in de zaak nog meer in de kijker zet!

—–

5) Ridder in de orde van de Hasseltse Speculaas – 2017

Erika Vanvuchelen,gelauwerd speculaasbakkerin uit Grazen,is in het stadhuis te Hasselt geridderd in de Orde van de Hasseltse speculaas. Dit omwille van haar grote bijdrage in het speculaasgebeuren aan de andere kant van de provinciegrens.

—–

4) Eerste Erkend Ambacht in het Vlaams Gewest toegekend door Minister van Middenstand Willy Borsus – 2016

Bakkerij Vanvuchelen behaalde als eerste een certificaat van erkende ambachtelijke onderneming in het hele Vlaams Gewest. Het certificaat werd uitgereikt door minister Willy Borsus.

Bakkerij Vanvuchelen is een jong bedrijf geleid door Erika vanvuchelen. Vanvuchelen bakt sinds kort geen brood meer maar heerlijke ambachtelijke speculaas. Dé specialiteit van het huis is de Grazense Speculaas: een stevige klomp speculaas met een uitgesproken smaak en karakter, recht uit het veld. Dat assortiment vullen zij verder aan met:  – Appelspeculaas  – Speltspeculaas – krokante speculaas – Personalisatie voor bedrijven en horeca. De bakkerij schuimt wekelijks markten af en is gespecialiseerd in klein- en groothandel. Verder maken ze in het seizoen (eind augustus tot eind november) ook nog het alom gekende perenbrood.

Erika was erop gebrand om de erkenning als ambachtsman in de wacht te slepen: “Om het aan te vragen moest ik een uitgebreid dossier indienen. Op de dag van de beoordeling ervan mijn dossier ben ik mijn kandidatuur in Brussel gaan verdedigen. In een gesprek van een kwartier kreeg ik onder meer vragen over het gebruik van ingrediënten, mijn manier van werken, de verkoopskanalen enzovoort. In mijn voordeel speelde alvast dat ik al het keurmerk van ‘Handmade in Belgium’ van Unizo had behaald.”

Een prijs is aan de erkenning niet verbonden. Wel krijgen de erkende ambachtslui stickers met het officiële logo en de digitale versie ervan voor publicitair materiaal. Erika heeft als eerste in Vlaanderen haar getuigschrift gekregen.

Bron : www.handmadeinbelgium.com

—–

3) Nationale Nederlandse speculaaskeuring Nieuwegein – 2016

Nadat Erika met haar handgemaakte speculazen de harten stalen van consumenten in Vlaams brabant en Limburg was ook Nederland aan de beurt. Tijdens de nationale speculaaskeuring 2016 te Nieuwegein behaald Erika Vanvuchelen met haar Spelt speculaas een goede score van 7,08 op 10. Dit resulteerde ook dat Erika Vanvuchelen als enige gecertificeerde Belgische speculaasbakkerij uit de wedstrijd kwam

—–

2) Handmade In Belgium, label voor makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten – 2015

Een jury van ondernemers en experten kent het Handmade In Belgium label toe. Enkel wie aan de strikte criteria voldoet, komt in aanmerking. Vakmanschap herleeft en daar werkt UNIZO aan mee.

Gespecialiseerde trendbureaus spreken van een heropleving van het respect voor handwerk bij de jongere generatie. Ambacht 2.0. noemen ze het. Unizo noemt het vanaf nu Handmade In Belgium. In het Engels, inderdaad. Op vraag van onze ondernemers die internationaal zaken doen.

Bakkerij Vanvuchelen mocht op haar beurt het HIB Label in handen nemen.

—–

1) Broodkeuring – 2015

September 2015 was het zo ver,de eerste broodkeuring voor Bakkerij Vanvuchelen. Zoekend naar die ene fout die niet werd gevonden resulteerde dit in een gouden certificaat.

Grazense speculaas
Ambachtelijke Grazense speculaas sinds 2012

Orsmaelstraat 12 B
3450 Grazen
0496/95 37 11
Ondnr. BE0544871962

Openingsuren

Maandag Gesloten
Dinsdag Op Afspraak
Woensdag Op Afspraak
Donderdag Op Afspraak
Vrijdag Op Afspraak
Zaterdag Op Afspraak
Zondag Op Afspraak
Feestdag Op Afspraak
Afhalen steeds mogelijk op afspraak,gelieve uw bestelling van tevoren door te geven. U kan het huidige up to date assortiment raadplegen op www.speculaaswebshop.be