Labels en Erkenningen

januari 19, 2019 door Grazense speculaas

1) Eerste Erkend Ambacht in het Vlaams Gewest toegekend door Minister van Middenstand Willy Borsus – 2016

Bakkerij Vanvuchelen behaalde als eerste een certificaat van erkende ambachtelijke onderneming in het hele Vlaams Gewest. Het certificaat werd uitgereikt door minister Willy Borsus.

Bakkerij Vanvuchelen is een jong bedrijf geleid door Erika vanvuchelen. Vanvuchelen bakt sinds kort geen brood meer maar heerlijke ambachtelijke speculaas. Dé specialiteit van het huis is de Grazense Speculaas: een stevige klomp speculaas met een uitgesproken smaak en karakter, recht uit het veld. Dat assortiment vullen zij verder aan met:  – Appelspeculaas  – Speltspeculaas – krokante speculaas – Personalisatie voor bedrijven en horeca. De bakkerij schuimt wekelijks markten af en is gespecialiseerd in klein- en groothandel. Verder maken ze in het seizoen (eind augustus tot eind november) ook nog het alom gekende perenbrood.

Erika was erop gebrand om de erkenning als ambachtsman in de wacht te slepen: “Om het aan te vragen moest ik een uitgebreid dossier indienen. Op de dag van de beoordeling ervan mijn dossier ben ik mijn kandidatuur in Brussel gaan verdedigen. In een gesprek van een kwartier kreeg ik onder meer vragen over het gebruik van ingrediënten, mijn manier van werken, de verkoopskanalen enzovoort. In mijn voordeel speelde alvast dat ik al het keurmerk van ‘Handmade in Belgium’ van Unizo had behaald.”

Een prijs is aan de erkenning niet verbonden. Wel krijgen de erkende ambachtslui stickers met het officiële logo en de digitale versie ervan voor publicitair materiaal. Erika heeft als eerste in Vlaanderen haar getuigschrift gekregen.

Bron : www.handmadeinbelgium.com

—–

2) Handmade In Belgium, label voor makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten – 2015

Een jury van ondernemers en experten kent het Handmade In Belgium label toe. Enkel wie aan de strikte criteria voldoet, komt in aanmerking. Vakmanschap herleeft en daar werkt UNIZO aan mee.

Gespecialiseerde trendbureaus spreken van een heropleving van het respect voor handwerk bij de jongere generatie. Ambacht 2.0. noemen ze het. Unizo noemt het vanaf nu Handmade In Belgium. In het Engels, inderdaad. Op vraag van onze ondernemers die internationaal zaken doen.

Bakkerij Vanvuchelen mocht op haar beurt het HIB Label in handen nemen.

—–

3) Erkend Vlaams Brabants Streekproduct – Label voor de Grazense Speculaas – 2018

Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen krijgt het label van “Erkend Vlaams Brabants streekproduct”

toegekend voor de Grazense Speculaas.

Een prachtige erkenning dat het streekproducten gebeuren in de zaak nog meer in de kijker zet!

—–

4) Ambacht in de kijker 2018 – Laureaat + 2e plaats Nationaal publieksprijs + 1e plaats Vlaams Gewest publieksprijs – 2018

Sinds 2006 heeft de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker als doel kwaliteitsvolle ambachtslieden in de kijker te zetten, de ambachtelijke sector bekend te maken bij het grote publiek en jongeren warm te maken voor deze beroepen.

Elk jaar selecteert het comité 10 laureaten, dé 10 ambassadeurs van de ambachtelijke sector.

Deze ambachtslieden worden geselecteerd voor de kwaliteit van hun product, maar eveneens voor hun afgelegd parcours.

Dit jaar is Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen 1 van de Laureaten. Dit resulteerde in een 2e Plaats Nationaal voor de publieksprijs + 1e plaats Vlaams Gewest voor de publieksprijs.—–

5) Ambassadeur Happy Indepedents Year RSVZ – 50 jaar sociale zekerheid – 2018

Het sociaal statuut van de zelfstandigen bestaat 50 jaar. Voor die gelegenheid werden er vijftig ambassadeurs gekozen. Erika Vanvuchelen, erkend ambachtsvrouw,speculaasmaakster uit Grazen en voorvechter voor het sociaal statuut van zelfstandigen te verbeteren is er een van.

Erika is ontzettend fier dat ze mee het gezicht kan zijn. Zaakvoerster Erika is zelf een chronisch zieke zelfstandige dus is het sociaal statuut voor haar persoonlijk van essentieel belang

Daarbovenop mochten ook 11 van de 50 ambassadeurs een rondetafelgesprek aangaan met Koning Filip. Na afloop mocht een mand speculaas als bedankje voor het gesprek niet ontbreken.

—–

6) Ridder in de orde van de Hasseltse Speculaas – 2017

Erika Vanvuchelen,gelauwerd speculaasbakkerin uit Grazen,is in het stadhuis te Hasselt geridderd in de Orde van de Hasseltse speculaas. Dit omwille van haar grote bijdrage in het speculaasgebeuren.

—–

7) Officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers – 2019

Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen gaat ervoor! Na vorig jaar de Vlaams Brabantse erkenning van de Grazense speculaas én dit jaar de Vlaams Brabants Streekproduct erkenningen van de speltspeculaas, de Grazense amandelspeculaas, de appelspeculaas en het perenbrood werd Erika ook nog eens geïntroniseerd als officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers. Dat eerbetoon heeft ze te danken aan haar perenbrood en appelspeculaas.

—–

8 + 9 + 10 + 11) Erkend Vlaams Brabant Streekproduct – Label voor het Perenbrood,Appelspeculaas,Spelt Speculaas en Grazense Amandel Speculaas – 2019

2019 start mooi,namelijk met 4 nieuwe erkenningen. Zowel de Grazense amandel speculaas,Spelt Speculaas,Perenbrood en Appelspeculaas dragen sinds Januari 2019 het Erkend Vlaams Brabants streekproduct label !

—–

12) Meest kindvriendelijke hoeveproduct – 2018

Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen werd door een kinderjury unaniem verkozen tot ‘meest kindvriendelijk hoeveproduct 2018’. Deze erkenning werd overhandigd door Jordy Geuens van De Kleine Chef samen met KVLV. Deze wedstrijd werd georganiseerd tijdens het jaarlijks evenement “Hoeve-Proeve” in Kortenaken.

—–

13) Nationale Nederlandse speculaaskeuring Nieuwegein – 2016

Nadat Erika met haar handgemaakte speculazen de harten stalen van consumenten in Vlaams brabant en Limburg was ook Nederland aan de beurt. Tijdens de nationale speculaaskeuring 2016 te Nieuwegein behaald Erika Vanvuchelen met haar Spelt speculaas een goede score van 7,08 op 10. Dit resulteerde ook dat Erika Vanvuchelen als enige gecertificeerde Belgische speculaasbakkerij uit de wedstrijd kwam

—–

14) Broodkeuring – 2015

September 2015 was het zo ver,de eerste broodkeuring voor Bakkerij Vanvuchelen. Zoekend naar die ene fout die niet werd gevonden resulteerde dit in een gouden certificaat.

Grazense speculaas
Ambachtelijke Grazense speculaas sinds 2012

Orsmaelstraat 12B
3450 Grazen
bakkerijvanvuchelen@gmail.com
0496/95 37 11
Ondnr. BE0544871962

Openingsuren

Maandag Gesloten
Dinsdag Op Afspraak
Woensdag Op Afspraak
Donderdag Op Afspraak
Vrijdag Op Afspraak
Zaterdag Op Afspraak
Zondag Op Afspraak
Feestdag Op Afspraak
Iedere 2e zaterdag van de maand vrij geopend van 10u tot 18u