Labels en Erkenningen

januari 19, 2019 door Grazense speculaas

1) Eerste Erkend Ambacht in het Vlaams Gewest toegekend door Minister van Middenstand Willy Borsus – 2016

Erika Vanvuchelen (23) is de eerste door de overheid officieel erkend als ambachtsvrouw van Vlaanderen.
Met haar Grazense speculaas en perenbrood verovert ze al enkele jaren de zoete harten van Geetbets en ver daarbuiten. “Ik ben heel trots dat ik nu het onderscheid kan maken”, zegt Erika.

Sinds 1 juni 2016 kunnen ambachtslieden zich officieel laten erkennen door de FOD Economie.
Op 21 juni mocht ze zich voor de commissie gaan verdedigen en met succes, want zo werd ze de eerste erkende ambachtsvrouw in Vlaanderen.

Erika runde tot voor april ook nog een bakkerszaak met broodautomaten, maar om gezondheidsredenen moest ze hiermee stoppen. Nu focust ze zich vooral op het maken van speculaas en perenbrood, die ze in haar atelier in de Orsmaelstraat maakt en deze daarna op de markten en via haar webshop aan de man brengt.

Erika is kok van opleiding, maar ze schoolde zich in Syntra Leuven om tot bakker. Met succes, want ze sleepte ook al het Handmade In Belgium-label van Unizo in de wacht en de aanvraag voor erkend Vlaams-Brabants Streekproduct is lopende. Voor de uitreiking van het label van erkende ambachtsvrouw kreeg Erika minister van Zelfstandigen en Middenstand Willy Borsus op bezoek. Die ging eerder op de dag ook al langs bij de eerste erkende ambachtsman in het Franstalige gewest, Dethier in Huccorgne (Luik), producent van mosterd en tapenade. “Dankzij deze erkenning en het logo zullen de ambachtslieden hun erkenning kenbaar kunnen maken aan het grote publiek”, zegt Borsus. (VDT)

—–

2) Handmade In Belgium, label voor makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten – 2015

Een jury van ondernemers en experten kent het Handmade In Belgium label toe. Enkel wie aan de strikte criteria voldoet, komt in aanmerking. Vakmanschap herleeft en daar werkt UNIZO aan mee.

Gespecialiseerde trendbureaus spreken van een heropleving van het respect voor handwerk bij de jongere generatie. Ambacht 2.0. noemen ze het. Unizo noemt het vanaf nu Handmade In Belgium. In het Engels, inderdaad. Op vraag van onze ondernemers die internationaal zaken doen.

Bakkerij Vanvuchelen mocht op zijn beurt het HIB Label in handen nemen.

—–

3) Erkend Vlaams Brabants Streekproduct – Label voor de Grazense Speculaas – 2018

Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen krijgt het label van “Erkend Vlaams Brabants streekproduct”

toegekend voor de Grazense Speculaas.

Een prachtige erkenning dat het streekproducten gebeuren in de zaak nog meer in de kijker zet!

—–

4) Ambacht in de kijker 2018 – Laureaat + 2e plaats Nationaal publieksprijs + 1e plaats Vlaams Gewest publieksprijs – 2018

Sinds 2006 heeft de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker als doel kwaliteitsvolle ambachtslieden in de kijker te zetten, de ambachtelijke sector bekend te maken bij het grote publiek en jongeren warm te maken voor deze beroepen.

Elk jaar selecteert het comité 10 laureaten, dé 10 ambassadeurs van de ambachtelijke sector.

Deze ambachtslieden worden geselecteerd voor de kwaliteit van hun product, maar eveneens voor hun afgelegd parcours. Ze getuigen over hun verhaal, hun opleiding, hun motivatie en bregen zo Made In Belgium-producten onder de aandacht bij het grote publiek.

Dit jaar is Erika Vanvuchelen van Speculaasbakkerij Vanvuchelen 1 van de Laureaten. Dit resulteerde in een 2e Plaats Nationaal voor de publieksprijs + 1e plaats Vlaams Gewest voor de publieksprijs.

—–

5) Ambassadeur Happy Indepedents Year RSVZ – 50 jaar sociale zekerheid – 2018

Het sociaal statuut van de zelfstandigen bestaat 50 jaar. Voor die gelegenheid ging men op zoek naar vijftig ambassadeurs. Erika Vanvuchelen, erkend ambachtsvrouw en speculaasmaakster uit Grazen, is een van hen.

”Ik ben ontzettend fier dat ik mee het gezicht kan zijn. Aangezien ikzelf een chronisch zieke zelfstandige ben, is het sociaal statuut voor mij persoonlijk van essentieel belang en ik wil me daar dan ook voor inzetten!”, zegt Erika. “Het feit dat er een campagne en platform is dat openstaat voor dialoog, en met deze campagne de ondernemer een gezicht krijgt, vind ik enorm belangrijk.”

“Elf van de vijftig ambassadeurs, waaronder ik, kregen de kans om een rondetafelgesprek te voeren met de koning. Dat was heel bijzonder, zeker omdat de koning heel veel interesse in het ondernemerschap toonde. Na afloop mocht ik hem zelfs een mand Grazense speculaas geven. Hopelijk vindt hij het lekker!” (VDT)

—–

6) Ridder in de orde van de Hasseltse Speculaas – 2017

Bron HLNDe eerste erkende ambachtsvrouw van Vlaanderen, speculaasmaakster Erika Vanvuchelen (24), werd zopas op het stadhuis van Hasselt tot ridder geslagen in de Orde van de Hasseltse Speculaas. Deze titel wordt toegekend aan zowel verdienstelijke en vooraanstaande personen binnen de stad Hasselt alsook aan verdienstelijke personen binnen het speculaasgebeuren.

—–

7) Officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers – 2019

Op zaterdag 23 Maart werd ambachtelijk speculaasmaakster Erika Vanvuchelen geïntroniseerd als officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers. Dat eerbetoon heeft ze te danken aan haar perenbrood en appelspeculaas.

—–

8 + 9 + 10 + 11) Erkend Vlaams Brabant Streekproduct – Label voor het Perenbrood,Appelspeculaas,Spelt Speculaas en Grazense Amandel Speculaas – 2019

Bron HLN – Na vorig jaar de Grazense speculaas zijn dit jaar de speltspeculaas, de Grazense amandelspeculaas, de appelspeculaas en het perenbrood van de ambachtsvrouw Erika Vanvuchelen erkend als ‘Vlaams-Brabants Streekproduct’ door Straffe Streek vzw. “Dit is alweer een mooie erkenning, die ik aan mijn palmares kan toevoegen”, zegt Erika dankbaar.

“Zeker voor producten als het perenbrood en de appelspeculaas, in 2014 uitgebracht omwille van het Russische perenboycot, is dit een heel mooi gebaar.” Erika stopte enkele jaren geleden met haar broodbakkerij en stortte zich volledig op het maken van speculaas en met veel succes dus. “Het perenbrood en de appelspeculaas maken we enkel nog op bepaalde momenten. Een van die vaste momenten is de fruit-en cultuurmarkt op de laatste zondag van september.”

—–

12) Meest kindvriendelijke hoeveproduct – 2018

Bron HLN – Speculaasbakkerij Vanvuchelen kreeg de oorkonde van ‘meest kindvriendelijk hoeveproduct 2018’ overhandigd door Jordy Geuens van De Kleine Chef samen met KVLV. Dit is het resultaat van een wedstrijd, die werd gehouden tijdens Hoeve Proeve in Kortenaken, een initiatief van de KVLV. De jury bestond uit de aanwezige kinderen, die enorm talrijk opgekomen waren. “We zijn blij dat onze Grazense speculaas zo goed in de smaak viel en werd verkozen tot kindervriendelijk product”, aldus Erika Vanvuchelen.

—–

13) Artikel Knack Weekend Black – Food edition September – 2018

—–

14) Nationale Nederlandse speculaaskeuring Nieuwegein – 2016

Bron : HBVL – Speculaasbakker Erika Vanvuchelen (23) uit Grazen (Geetbets) is met speculaas van eigen creatie in de prijzen gevallen in Nederland. De speculaas werd daar winnaar van het keuringscertificaat.

Erika Vanvuchelen bakt een speculaas volgens een eigen recept. Die behaalde op de nationale speculaaskeuring in Nieuwegein in Nederland een goede score van 7,08 op 10, waarmee Erika winnaar werd van het keuringscertificaat. Dat is een opmerkelijk resultaat; want een Belgische speculaas is in geen geval te vergelijken met een typische Nederlandse speculaas. Aan de provinciale en nationale titels kon Erika niet deelnemen, precies omdat ze van België is. “Maar dat we zijn doorgestoten tot certificaatwinnaar spreekt op zich al boekdelen”, zegt Erika.

—–

15) Broodkeuring – 2015

Bron : Het Nieuwsblad – Om het Certificaat Broodkeuring te bekomen wordt opgehaald brood in een anonieme zak gestoken en nadien ontleed door keurmeesters, op zoek naar ‘die ene fout’… ‘En die werd niet gevonden’, vertelt bakker Erika Vanvuchelen fier.

Grazense speculaas
Ambachtelijke Grazense speculaas sinds 2012

Orsmaelstraat 12B
3450 Grazen
0496/95 37 11
Ondnr. BE0544871962

Openingsuren

Maandag Gesloten
Dinsdag Op Afspraak
Woensdag Op Afspraak
Donderdag Op Afspraak
Vrijdag Op Afspraak
Zaterdag Op Afspraak
Zondag Op Afspraak
Feestdag Op Afspraak
Iedere 2e zaterdag van de maand vrij geopend van 10u tot 18u